Sortiment

Att tänka på med tomater:

Något fantastiskt med tomater i allmänhet är att de förebygger prostatacancer då de innehåller ämnet lycopen. Förvara inte tomater i kylskåp för då tappar dem smaken. Bästa förvaringstemperaturen är 12- 14°C, gärna mörkt och luftigt, inte i plastpåse.

Du kan ha dina tomater i rumstemperatur dom håller många dagar. Hinner du inte äta upp alla tomater och de börjar bli mjuka, släng inte tomaterna, frys in dom och använd dom till soppa, sås eller i en gryta.

Encore

Är vår stora runda röda tomat som vi plockar löst. En härligt röd, blank och fast tomat med mycket god smak.

FAVORITA

Det är en körsbärstomat som också är en söt tomat, men den är lite mer syrlig i smaken än vad Santalina är. Den har ungefär samma storlek som Santalinatomaten. Även Favorita funkar väldigt bra i mat.

CONCHITA

Är en ljusröd körsbärstomat. Är lik Favorita i smaken.
Santorange: En gul liten plommontomat som är krispig och har en lätt syrlig smak. Den är väldigt vacker att beskåda med sin ovala form. Den passar väldigt bra att dela på och ha i sallader då fruktköttet är mer fast. Mycket bra hållbarhet och ju mer orange den är, desto mognare är den.

GOLDITA

Är en körsbärstomat med en gyllene gul färg. Det är en tomat som passa bra i sallader men likväl enkelt på tallriken då den vackra gula färgen kan liva en färglös måltid. Den är söt men har ett litet inslag av syrlighet

ZEBRINO

Är en mörkgrön cocktail tomat med röda zebraliknande ränder, där av namnet Zebrino. Den är väldigt vinröd i köttet och är lite mer annorlunda i smaken. Den är smakrik och innehåller den perfekta blandningen av sötma och syra. Den har tjockare skal än andra tomater vilket gör att den blir utmärkt att lägga på grillen. Med sin mörkgröna färg och sitt vinröda fruktkött passar den väldigt bra till dekoration av mat och liknande.

Delioso

Är en unik cocktailtomat, som vi odlar och skördar som kvisttomat. Den är smakrik och har en god sötma. Populär att ha som tilltugg på festen då den förför och berör.

FLAVORINO

Är en blandning mellan en plommontomat och en cocktailtomat. Den är söt och mycket smakrik. Dess röda färg är så stark att även den rödaste jordgubbe verkar blek.

SUNCHOCOLA

En brun tomat i cocktailstorlek, fast, inte så tjockskalig dock ingen chokladsmak.

ORANGINO

Är en orange cocktailtomat som är relativt fast och har en läcker smak.

KENTARO

Är japansk cocktailtomat med en härligt rosa färg och en typisk söt smak. Konsistensen är mer åt det mjukare hållet. Den är saftig och perfekt till festen med sin fantastiska färg.

MINIKUMATO

En liten oval brunröd tomat. Den har ganska tjockt skal, bra hållbarhet och mycket god smak. Fin i blandningar med gula och oranga körsbärstomater.

BOLZANO

Är en tomat med en intensiv orange färg. Den har samma storlek som en vanlig tomat. Den är fast i köttet och har en mild men rik smak. Den här tomaten har en högre lycopenhalt än vanliga tomater. Det är alltså den här tomaten man ska äta om man är rädd för prostatacancer.

Prunus

Är en röd plommontomat vars smak är mer intensiv än vanliga tomater. Den är väldigt bra att använda i bl.a. soppa och liknande, men den är också supergod att bara skiva och lägga på mackan.

SWEETELLE

Är en mini plommontomat med den absolut sötaste smaken. Att smaka av den är som att smaka en bit av himmelen.

LEMONADE

Är en av mina favorittomater. Fantastiskt god liten oval, citrongul tomat med mycket frisk smak. Denna tomat skördar vi som kvisttomat.

YELLOW SUN

Det är en gul cocktailtomat med en mild smak av sommar. Den är lite mjukare i konsistensen och är svalkande i sommarsolen.

TIVERTA

ORGANZA

Är en orange plommontomat med fast konsistens. Den är normalstor och funkar bra i mat. Den är mildare i smaken än vad den röda plommontomaten är, den är även lite mer syrlig.

Portento

Är en mycket avlång italiensk tomat. Den har god smak och är väldigt fast i konsistensen vilket gör att den passar bra i matlagning men även att skiva och använda som pålägg. Dess fina form gör att den även är väldigt dekorativ att ha liggandes framme.

TIROUGE

TORERO

Den är en röd bifftomat med stora fasta frukter och med god hållbarhet. Den har en passionerad och god smak. Den är utmärkt till de grillade hamburgarna eller den goda mozzarella salladen. Är den största av de olika bifftomaterna.

TOMIMARO MUCHO

Är en rosa bifftomat från det vackra Asien. Dess smak är extra ordinär och triumferar över många andra sorter.

BEORANGE

Är en orangefärgad bifftomat med härlig smak.

TOMAWAK

Det är en röd stor tomat som har formen av ett ’’oxhjärta’’, den är med andra ord skrynklig i formen. Den väger mellan 250 till 300 gram. Den är väldigt dekorativ och dess goda smak passar utmärkt ihop med bl.a. ost.

biltomat
Foto: Åke Karlsson